AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost gaat deze week verborgen camera's plaatsen bij huisvuilcontainers. Hiermee kunnen mensen die hun afval op straat achterlaten, op heterdaad worden betrapt.

Dat heeft stadsdeel Zuidoost dinsdag laten weten.

Volgens de gemeente ontstaat onder meer door het verkeerd aanbieden van huisvuil veel zwerfafval. Dat leidt bij bewoners tot irritatie en een gevoel van onveiligheid. De camera's worden voor een bepaalde periode bij de containers geplaatst.

Bij een overtreding schakelt de gemeente een bevoegd persoon, zoals een buitengewoon opsporingsambtenaar, in. Bewoners worden met een sticker op de containers gewezen dat sprake kan zijn van cameratoezicht.

In strijd

De gemeente had de cameraplannen eind vorig jaar al bekendgemaakt. Toen oordeelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat het plaatsen van verborgen camera's bij de containers in strijd is met de wet.

Volgens een woordvoerster van de gemeente ging het CBP er toen vanuit dat in de openbare ruimte zou worden gefilmd. ''Dat is niet het geval. De camera's worden inpandig op de vuilverzamelplaats gericht.''