MOSKOU - Het Russische kabinet heeft maandagavond besloten de jacht op babyzeehonden rond de Witte Zee te verbieden.

In het gebied ten oosten van Finland worden jaarlijks duizenden kleine zeehonden doodgeknuppeld voor hun vacht. Dat schrijven Russische media.

Premier Vladimir Poetin zei vorige week al dat het doodknuppelen van de drie weken oude dieren "een bloederig zaakje'' is dat "duidelijk al veel eerder verboden had moeten worden''.

Het Russische kabinet besloot ook 1 miljoen euro uit te trekken om de jagers te compenseren voor hun verloren inkomsten.

Totaalverbod

De zeehondenjacht vindt voornamelijk plaats in Canada, Groenland en Namibië. Jaarlijks worden wereldwijd 900 duizend zeehonden gedood.

Andere landen waar de zeehondenjacht wordt beoefend zijn Zweden, Finland, Noorwegen, Engeland, IJsland, Rusland en de Verenigde Staten.

De EU werkt aan een totaalverbod op de handel in zeehondenbont. Maandag keurde de commissie interne markt en consumentenzaken van het Europees Parlement een voorstel hiertoe goed.

Moedig

In een telegram heeft Lenie 't Hart van zeehondencrèche Pieterburen premier Poetin gefeliciteerd met zijn "moedige beslissing om de jacht te verbieden''.

"U bent een bondgenoot in onze strijd tegen de zeehondenjacht.'' Ze schrijft hem dat zijn besluit wereldwijde navolging verdient.