BRUSSEL - Twee derde van de Nederlanders (64 procent) heeft vertrouwen in de Europese Unie. Dat is fors hoger dan het EU-gemiddelde: elders heeft slechts de helft van de bewoners (47 procent) vertrouwen in de EU.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Europese Commissie en het Europese Comité van de Regio's, waarvan de uitkomst dinsdag bekend is gemaakt. Zo'n 28 procent zegt geen vertrouwen te hebben in de EU.

Zorg

De Nederlanders vinden de EU echter niet belangrijk voor hun dagelijks leven. Slechts 6 procent vindt dat Europa van alle overheden de meeste invloed heeft. EU-commissaris Margot Wallström (Communicatie) vindt deze indruk reden tot zorg: ''We moeten duidelijker uitleggen dat de Europese interne markt en de euro de beste bescherming zijn in de huidige crisis.''

Taak

De EU-commissaris vindt het een taak voor de nationale en regionale overheden om Europa uit te leggen. De meeste ondervraagde Nederlanders vinden de nationale en regionale politici namelijk het meest geschikt om uit te leggen wat de gevolgen zijn van EU-besluiten. Maar weinigen vinden dat Europarlementsleden dat het beste kunnen.

De enquête is overigens een harde waarschuwing voor het Comité van de Regio's. Dat adviesorgaan blijkt onbekend bij zo'n 95 procent van de ondervraagden.