DEN BOSCH - Het gerechtshof in den Bosch heeft dinsdag een 35-jarige vrouw uit Tilburg veroordeeld tot een jaar cel en voorwaardelijke tbs, omdat ze meer dan honderd bedreigende e-mails stuurde naar PVV-leider Geert Wilders.

Het hof acht haar schuldig aan belaging.

Verdachte

De rechtbank veroordeelde Selime I., die aan een waanstoornis lijdt, eerder tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging. In hoger beroep raadpleegde het hof twee nieuwe deskundigen, die concludeerden dat de kans op een succesvolle behandeling groter is als I. ambulant wordt behandeld. Dat wil zeggen dat ze niet wordt opgenomen in een gesloten inrichting.

Voorwaarden

Uitzonderlijk is dat de vrouw zich tijdens haar behandeling bij een forensische polikliniek moet houden aan maar liefs acht voorwaarden. Ze mag bijvoorbeeld niet naar het buitenland, moet een zinvolle dagbesteding zoeken en medicijnen gebruiken als haar behandelaars dat nodig vinden.

Bij overschrijding van één van de voorwaarden wordt de voorwaardelijke tbs omgezet in tbs met dwangverpleging.

Aanhouding

I. werd in januari 2007 in de Tilburgse bibliotheek opgepakt achter de computer waarmee ze een groot aantal doodsbedreigingen naar Wilders had gestuurd. Tijdens haar voorlopige vrijlating in mei 2007 belaagde ze een rechter-commissaris. Sindsdien zit ze weer vast.