HUIZEN - In zijn woonplaats Huizen is vrijdag televisieregisseur Walter van der Kamp overleden. Hij stierf volgens zijn zoon Joris aan longkanker. Van der Kamp werd 83 jaar.

De regisseur wist door de jaren heen talloze kijkers aan de buis te kluisteren met legendarisch geworden series.

Daaronder zijn Willem van Oranje, Hollands Glorie, Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan, De stille Kracht en Karakter.

Carrière

De in Den Haag geboren Van der Kamp begon zijn carrière als acteur bij de Haagse Comedie.

Vervolgens maakte hij in 1954, op verzoek van Ger Lugtenburg, de overstap naar televisie bij de AVRO als regisseur/producer, aanvankelijk voor nieuwsonderwerpen, maar al snel voor amusement en toneel.

Pioniers

Hij zou uitgroeien tot een van de pioniers van het Nederlandse televisiedrama. Hij bracht aanvankelijk bewerkingen van toneelstukken op de televisie, zoals Requiem voor een Zwaargewicht, met toen ook al een verpletterende Ko van Dijk.

Vanaf eind jaren zestig bracht Van der Kamp de Vlaamse en Nederlandse literatuur in dramavorm over het voetlicht.

Zo kwam een groot publiek met een aantal grote oorspronkelijk Nederlands romans in aanraking, waaronder ook Lijmen en het Been en Villa des Roses.

Willem van Oranje

Volgens zijn zoon was echter Willem van Oranje, 400 jaar na de moord op de Vader des Vaderlands, zijn 'grootste krachtmeting', omdat hij deze serie in zijn eentje schreef, produceerde, en regisseerde.

Volgens Joris van der Kamp was zijn vader tot vorig jaar actief. ''In 2008 heeft hij nog zelf Hollands Glorie opnieuw gemonteerd als voorbereiding voor de dvd die aan het einde van dat jaar uitkwam.''

De Stille Kracht, Van Oude Mensen de Dingen die Voorbijgaan en Willem van Oranje waren al op dvd verschenen.