BREDA - De 48-jarige P.H. uit Oudenbosch is maandag vrijgesproken van seksueel misbruik van zijn drie kinderen.

De rechtbank in Breda is het met de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) eens dat de man op zeer omstreden wijze is verhoord en hecht daarom geen waarde aan zijn bekennende verklaring.

De verdachte is tijdens het verhoor 'geholpen' om herinneringen terug te halen, die hij zogenaamd had verdrongen. Terwijl hij eerst ontkende, legde hij na deze omstreden ondervraging een valse bekentenis af.

Vrijspraak

Ook het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden vrijspraak. Het OM heeft zelf de expertisegroep ingeschakeld, die in het leven is geroepen om twijfelachtige politieonderzoeken te beoordelen.

De man werd verdacht van seksueel misbruik van zijn drie kinderen. De zaak is begonnen nadat zijn ex-vrouw aangifte tegen hem had gedaan. Hij heeft zeven maanden in voorarrest gezeten.

Kinderen

Met de LEBZ heeft de rechtbank ook kritiek op de manier waarop een van de kinderen is verhoord. Bovendien twijfelt ze aan de verklaringen van moeder en kinderen, omdat er thuis veel over de kwestie is gesproken voordat ze bij de politie hun verhaal deden.

Tenslotte constateert de rechtbank dat de man te laat op de hoogte is gebracht van datgene waarvan hij beschuldigd werd.