DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft tijdens carnaval veel jonge tieners gezien die alcohol dronken. Het ging om kinderen van twaalf, dertien en veertien jaar oud, liet de VWA maandag weten.

In Sittard verkocht een ondernemer tijdens het scholierencarnaval alcohol voor een euro. Hij trok hiermee veel jongeren.

De VWA richtte zich tijdens de carnaval vooral op plekken in Brabant en Limburg waar veel jongeren komen. De autoriteit controleerde op de naleving van de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol.

Op die manier moet het alcoholprobleem onder jongeren worden aangepakt. De Nederlandse jeugd drinkt namelijk te jong, te vaak en te veel alcohol. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging.

Aparte balie

Overigens waren er ook bedrijven die zich tijdens carnaval wel aan de regels hielden. Zo had een supermarkt een aparte balie ingericht voor de verkoop van alcohol en tabak. Jongeren moesten zich hier legitimeren.

De VWA deelde in totaal negentien boetes uit en zes schriftelijke waarschuwingen. Ook het rookverbod leidde tot de nodige overtredingen.

In totaal kregen 42 bedrijven een boete en drie een schriftelijke waarschuwing.