BAGDAD - Een Iraakse rechter heeft maandag een derde doodvonnis uitgesproken tegen Hassan al-Majid, bijgenaamd 'Ali Chemicali'.

Al-Majid werd ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in het neerslaan van sjiitische protesten na de moord op grootayatollah Mohammad al-Sadr in 1999.

Drie andere voormalige leden van het bewind van Saddam Hussein kregen levenslange gevangenisstraffen, maar twee anderen, onder wie voormalig minister van buitenlandse zaken Tariq Aziz, werden vrijgesproken.

Aziz

Aziz werd er samen met zeven andere beklaagden van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de executie van tientallen kooplui in Bagdad in 1992.

De kooplui zouden met voedselprijzen hebben gespeculeerd tijdens de sancties tegen Irak.

Koerden

Tegen de 73-jarige oud-minister loopt ook nog een zaak rond de vervolging van Koerden in de jaren tachtig. De christen Tareq Aziz was lange tijd voor de buitenwereld het gezicht van het regime van dictator Saddam Hussein.

Hij gaf zich in 2003 korte tijd na de val van Saddams regime aan de Amerikanen over.

Het tribunaal in Bagdad sprak maandag eveneens een vonnis uit in de zaak tegen een neef van Saddam.

Doodstraf

Eind vorig jaar kreeg Ali Chemicali de doodstraf voor misdaden tijdens het neerslaan van de sjiitische opstand in 1991. Bij massa-executies en beschietingen kwamen toen tienduizenden mensen om het leven.

In 2007 werd hij ook al ter dood veroordeeld wegens genocide op tienduizenden Koerden in 1988. Daarbij werd ook gifgas ingezet, waaraan Majid zijn bijnaam dankte.