AMSTERDAM - Australië heeft maandag de Nederlandse backpacker Paul de Waard en twee anderen onderscheiden voor bewezen moed.

De drie schoten in juni 2007 als toevallige voorbijgangers een 24-jarige vrouw te hulp die op straat in Melbourne door haar vriend werd mishandeld.

De man trok een vuurwapen en schoot de toen 25-jarige De Waard en 43-jarige advocaat Brendan Keilar neer. Keilar kwam om het leven en De Waard raakte zwaargewond.

Aquina

Edith Aquina, een voorbijgangster die achter de schutter aanrende zodat hij uiteindelijk door de politie kon worden opgepakt, werd eveneens onderscheiden.

De uit Middelburg afkomstige De Waard lag tien dagen op de intensive care. De mishandelde vrouw, de toen 24-jarige Kaera Douglas, werd ook geraakt en verloor een nier.

Levenslang

De 31-jarige Australische schutter, een oud-lid van de Hells Angels, is inmiddels veroordeeld tot levenslang. Hij moet minstens 35 jaar van de straf uitzitten.

De toegekende onderscheiding, de Bravery Medal, is de op twee na hoogste die Australië kent. Aquina en De Waard weigerden verzoeken om interviews naar aanleiding van de onderscheidingen, die later zullen worden uitgereikt.