HANNOVER - In het Duitse Cuxhaven is het antibioticum chloramphenicol in visafval uit Nederland aangetroffen. Dit middel is verboden omdat het gevaar voor de gezondheid kan opleveren.

Volgens landbouwminister Bartels van Nedersaksen is de stof afkomstig van garnalen die een recyclingbedrijf in Volendam door het visafval heeft gemengd. De visrestanten zouden in de Duitse stad worden verwerkt tot diervoer.

Volgens de minister is in totaal 188 ton visafval vanuit Nederland aan een verwerkingsbedrijf in Cuxhaven geleverd. Daarin zou 27 ton garnalen zijn verwerkt die besmet waren met de kankerverwekkende stof. Volgens Bartels heeft Nederland eind december al gewaarschuwd voor gebruik van het afval.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zou inmiddels een onderzoek naar het recyclingbedrijf hebben ingesteld. Het bedrijf zou de diepgevroren garnalen, die zouden worden vernietigd, uit de verpakking hebben gehaald en tussen het visafval hebben gedaan.

Bartels vreest dat er al diervoer met het antibioticum chloramphenicol kan zijn verspreid in Duitsland of zelfs Europa. Het onderzoek hiernaar zal nog zeker tot halverwege de week duren. Als het besmette voer al in omloop is, moeten misschien duizenden dieren worden afgemaakt.