SHARM EL-SHEIKH - VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, enkele staatshoofden en zeker zeventig ministers van Buitenlandse Zaken doen maandag mee aan een internationale conferentie over de Gazastrook.

Ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is daarvoor afgereisd naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.

De conferentie gaat over de manier waarop de humanitaire hulp en de wederopbouw in Gaza moet worden georganiseerd. De Verenigde Naties hebben daarvoor werkregels opgesteld, die worden besproken.

Hamas

Verhagen wil niet dat de hulp terechtkomt bij Hamas, de extremistische Palestijnse beweging die het sinds 2006 voor het zeggen heeft in het kustgebied.

De minister wil wel dat de Gazaanse burgers snel en onbelemmerd toegang krijgen tot noodhulp. Ook wederopbouw moet wat hem betreft gebonden zijn aan voorwaarden.

Raketten

De hulp is hard nodig na de wekenlange strijd tussen Hamas en Israël. Begin januari vielen de Israëlische troepen de kuststrook binnen. Inmiddels is er van beide kanten een eenzijdig staakt-het-vuren, maar dat is een kwetsbare situatie. Zo schiet Hamas nog steeds raketten af op Israël.

Nederland is al jaren een van de grootste donoren bij de opbouw van de Palestijnse gebieden, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.