RIJSWIJK - Vaste routes in rijexamens zijn vanaf maandag verleden tijd. Kandidaten krijgen in het vervolg pas tijdens het examen zelf te horen waar ze naartoe moeten rijden. Het CBR schafte de vaste rijroute af omdat leerlingen de routes uit hun hoofd leerden.

De vaste bestemming waar kandidaten zonder instructies naartoe moesten rijden was onderdeel van het per 1 januari 2008 vernieuwde rijexamen. Het doel was beginnende bestuurders zelfstandig en veilig te leren rijden.

Opleiders en examinatoren klaagden na de invoering ervan dat van proactief rijden geen sprake was omdat de examenkandidaten de route tijdens de lessen al vaak geoefend hadden.

Locaties

Vanaf maandag voert het CBR het variabele oriëntatiepunt in. Dat kunnen bekende locaties zijn zoals een gemeentehuis, een disco of een zwembad.

Ook het theorie-examen is vanaf maandag anders. In plaats van vijf vragen over gevaarherkenning die niet meetelden voor de uitslag van het examen bevat het schriftelijk examen voortaan 25 gevaarherkenningsvragen die wel bepalend zijn voor het eindresultaat.

Volgens het CBR ontstond er in de maanden januari en februari een run op het theorie-examen oude stijl.