WASHINGTON - Volgens de hoogste militair van de Verenigde Staten heeft Iran voldoende materiaal om een kernwapen te bouwen. Dat zei admiraal Mike Mullen, voorzitter van de chefs van staven, zondag tegen de nieuwszender CNN.

Mullens inschatting komt overeen met een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat eerder deze week meldde dat Iran 1010 kilo laagverrijkt uranium heeft.

Die voorraad is volgens sommige deskundigen genoeg om om te zetten in voldoende hoogverrijkt uranium geschikt voor een atoombom.

Tijd

Maar de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, sprak later in een vraaggesprek met NBC de admiraal tegen. ''Ze zijn op dit moment nog niet dichtbij een (kern)wapen en er is dus nog tijd'', zei hij in Meet the Press.

Vooral de VS verdenken Teheran ervan in het geheim te werken aan een nucleair wapen. Iran zegt alleen maar laagverrijkt uranium te maken zodat het kan dienen als brandstof voor een kerncentrale die stroom opwekt.

Het land heeft geen kerncentrale. De eerste reactor in Bushehr zal pas vermoedelijk in de loop van volgend jaar gaan werken.