EMMEN - Nadat ze uren voor haar leven had gevochten, hebben dierenartsen zondagavond besloten om olifant Annabel te laten inslapen.

De oudste Aziatische olifant, publiekslieveling, in Dierenpark Emmen was bij een stoeipartij met andere olifanten in de droge gracht rond het buitenverblijf gevallen.

Omdat ze geen andere uitweg meer zagen, besloten de artsen tot euthanasie. Het dier kon niet meer op haar benen staan, nadat ze zondagmiddag uren op haar linkerzij in de droge gracht had gelegen.

Schrikdraad

De 45 jaar oude Annabel viel zondagmiddag rond vier uur door het schrikdraad in de gracht. Het dier lag met haar voeten tegen de kant en kon niet zelf overeind komen.

In Emmen vallen wel vaker olifanten in de gracht, maar die kunnen er meestal op eigen kracht uit komen.

De medewerkers van het dierenpark en van hulpdiensten hebben alles gedaan om de mater familias te redden.

Kraan

Eerst probeerden ze haar met balken op te krikken. Toen dat niet lukte, werd zij er met een grote kraan uitgetakeld. Annabel kon echter nog steeds niet op haar benen staan en lag toen op haar rechterzij.

Daarna lukte het de brandweer om haar met luchtkussens overeind te krijgen. Het dier hing in de takels, maar ging nog steeds niet staan.

Haar benen bungelden onder haar. Ze liet nog wel een keer van zich horen, door luid te trompetteren.

Broodjes

Enkele tientallen medewerkers van de dierentuin stonden om de olifant heen en voerden haar broodjes als afleiding. Dierenartsen probeerden haar met infusen op te peppen.

Verzorgers hadden de andere leden van de olifantenfamilie in het binnenverblijf opgesloten. De dieren los laten lopen zou te gevaarlijk zijn geweest voor de hulpverleners.

Alleen haar naaste verzorgers mochten er op het laatst bij zijn. Alle andere medewerkers en journalisten werden weggestuurd.

Tranen

Iedereen liep met tranen in zijn ogen rond, aldus een verslaggever. Annabel was het oudste dier in het park, de leidster van de kudde. Ze kwam oorspronkelijk uit Thailand, waar zij werd vrijgekocht uit een werkolifantenkamp.

Autopsie moet uitwijzen waardoor Annabel niet meer kon. Het dier was mogelijk in shock, een situatie die voor olifanten levensbedreigend kan zijn.

Olifant in gracht