MAASTRICHT - De politie heeft zondag tien actievoerders opgepakt tijdens twee demonstraties in Maastricht. Driehonderd linkse activisten probeerden tweehonderd demonstranten van de ultrarechtse organisatie Voorpost te blokkeren.

De politie verwacht de komende dagen meer arrestaties te verrichten.

Een rechtse demonstrant raakte gewond, toen hij een steen tegen zijn hoofd kreeg. Dat gebeurde toen een groep rechtse demonstranten bij de grensovergang werd aangevallen door dertig tegendemonstranten.

De politie had even nodig om de leden van Voorpost te ontzetten. Ook bij het vertrek uit Maastricht na afloop van de demonstratie werden stenen en flessen naar de bussen van de rechtse actievoerders gegooid.

Grimmige sfeer

Verwarrend was dat een groep van zeker veertig fans van MVV, Fortuna en Roda JC zich onder de linkse demonstranten mengde en volgens burgemeester Gerd Leers van Maastricht voor een ''grimmige sfeer'' zorgden.

Voorpost demonstreerde tegen het Maastrichtse coffeeshopbeleid. De organisatie is tegen drugsgebruik.

AFA

De politie zette tijdens de Maastrichtse koopzondag driehonderd agenten in, waaronder drie pelotons Mobile Eenheid (ME) om Voorpost en een tegendemonstratie van de Anti Fascistische Actie (AFA) uit elkaar te houden.

Dat lukte slechts gedeeltelijk, hoewel de linksen op de oostoever en de rechtsen op de westoever van de Maas moesten blijven. Een brug werd zodoende voor de linkse actievoerders een strategisch punt, dat genomen moest worden.

Politie te paard en leden van de (ME) voerden bij de voetgangersbrug over de Maas bij Plein 1992 een charge uit tegen de linkse demonstranten, toen die probeerden door de linies heen te breken.

MVV-hooligans

Volgens het Limburgse SP-Statenlid Peter Visser, die met de linkse demonstranten meeliep, provoceerde een groep MVV-hooligans de politie.

Ze gooiden met vuurwerk en flessen naar de politie, waarbij ook een politieauto werd vernield. Daarop dreef de politie de menigte van het plein af.

De politie hield een groep van ruim tweehonderd linkse demonstranten vervolgens urenlang ingesloten bij de Griend aan de Maas. Zij mochten pas naar huis nadat de rechtse demonstratie op de andere Maasoever voorbij was.