DEN HAAG - Geert Wilders' PVV is in de jongste peiling van Maurice de Hond voor het eerst de grootste partij van het land. De partij heeft 27 Tweede Kamerzetels in de peiling die De Hond zondag publiceerde.

Het CDA levert ten opzichte van de vorige peiling een zetel in en zakt naar 26, evenals de PvdA die op 21 zou uitkomen als nu verkiezingen werden gehouden. D66 blijft gestaag klimmen.

De partij zou volgens De Hond nu negentien zetels behalen. De VVD verliest een zetel en komt uit op zeventien, vijf minder dan de partij nu in de Kamer bezet.

Supertrots

Wilders liet in een reactie weten ''supertrots'' te zijn op de hoge waardering voor zijn partij. Hij waarschuwde wel dat het maar een peiling betreft.

''We gaan nu in alle bescheidenheid maar met nog meer enthousiasme keihard werken om het realiteit te maken.''

De PVV-leider is veel in de publiciteit geweest sinds het gerechtshof in Amsterdam in januari bepaalde dat het Openbaar Ministerie (OM) hem moet vervolgen voor mogelijk anti-islamitische uitspraken.

Opmars

Vanaf dat moment zette zijn partij een stevige opmars in de peilingen in. Afgelopen maand speelde de discussie over vrijheid van meningsuiting verder op, nadat Groot-Brittannië Wilders de toegang tot het land had ontzegd.

De populairste krant onder Wilders' aanhang is De Telegraaf. Bij de omroepen zijn de meeste Wildersstemmers te vinden bij de TROS: 42 procent van de leden van die omroep zegt op Wilders te gaan stemmen, aldus De Hond.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende wilde zondag niet ingaan op de peiling van De Hond. Voorafgaande aan een bijeenkomst van EU-leiders in Brussel verwees hij slechts naar een peiling van bureau Synovate van donderdag.

Daarin stijgt de PVV weliswaar ook, maar blijft Balkenende's CDA de grootste partij.