ZWANENBURG - Bewoners van de dorpen rondom Schiphol voelen zich duidelijk onveiliger sinds woensdag een toestel van Turkish Airlines neerstortte in een akker bij de luchthaven.

Volgens burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer gaat de helft van alle meldingen van omwonenden sindsdien over gevoelens van onveiligheid. Normaal is dat minder dan 1 procent van de meldingen.

Weterings zei dat zaterdag tijdens een bijeenkomst met omwonenden in Zwanenburg. Hij maakte daar bekend dat de Polderbaan van Schiphol zondagavond weer opengaat voor het vliegverkeer. De baan was sinds de crash afgesloten.

Zorgen

Bewoners die dichtbij de plek van het ongeluk wonen, hebben hun zorgen geuit over het openstellen van de Polderbaan. ''Wij hebben mensen uit het vliegtuig zien komen en kunnen het toestel zonder telelens zien'', zei een omwonende.

''Nu gaat de Polderbaan weer open om de overlast in Zwanenburg te ontlasten. Hoe kan ik nu morgenavond tegen mijn kinderen zeggen, er gebeurt niks ga maar rustig slapen?''

Woonruimte

Burgemeester Bert Bruijn van Haarlemmerliede en Spaarnwoude liet weten dat er zaterdagmiddag contact is met deze groep bewoners en dat zij indien gewenst tijdelijk vervangende woonruimte kunnen krijgen. De bewoners zouden overigens al een nieuw huis krijgen, waarvoor de eerste paal binnenkort de grond in gaat.

De normen voor het luchtverkeer op Schiphol worden vooralsnog niet aangepast. ''De gemeente deelt de zorgen van de bewoners over de veiligheid. Als blijkt dat er gevaar is voor de veiligheid van de bewoonde gebieden, dan gaan we zeker naar het Rijk om de bestaande normen aan te passen'', verzekerde de burgemeester.

Onrust

De omwonenden kampten met veel vragen over de veiligheid rondom de luchthaven. De gedachte dat bewoners moeten leven met het idee dat het een keer gebeurt dat een vliegtuig neestort, leidt tot onrust.

''Is het niet tijd dat er nu een keerpunt komt om ervoor te zorgen dat de vliegtuigen niet meer boven dichtbevolkte gebieden vliegen'', opperde een bewoner. Weterings erkende de risico's. ''Er bestaat geen vliegverkeer zonder risico dat er eens een vliegtuig naar beneden komt.'' Hij wil echter eerst de resultaten van de onderzoeken afwachten voordat de gemeente maatregelen neemt.