ISTANBUL - Ongeveer 500 tot 600 mensen hebben bij het hoofdkantoor van Turkish Airlines in Istanbul een herdenkingsdienst gehouden voor de vier omgekomen bemanningsleden van het vliegtuigongeluk bij Schiphol.

Onder de aanwezigen waren de minister van Energie Hilmi Güler, de directie van Turkish Airlines, personeelsleden, familie en vrienden.

De stoffelijke overschotten van de drie piloten, een cabinemedewerker en een zakenman zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangekomen op het Atatürk-vliegveld in Istanbul. De kisten met de stoffelijke overschotten waren bedekt met een Turkse vlag. Het aanwezige personeel van Turkish Airlines op het Atatürk-vliegveld vormde een erehaag voor de omgekomen personeelsleden.

Ceremonie

Voor de vier bemanningsleden werd om tien uur lokale tijd (negen uur Nederlandse tijd) een herdenkingsdienst gehouden bij het hoofdkantoor van Turkish Airlines. De ceremonie begon met een minuut stilte, gevolgd door het Turkse volkslied.

Turkish Airlines-directeur Candan Karlitekin prees de piloten. ''Zij zijn er verantwoordelijk voor dat 126 mensen de vliegramp hebben overleefd. Het is een wonder, maar wel een zuur wonder.''

Middaggebed

Na de herdenkingsdienst verplaatsten de aanwezigen zich naar een moskee in de wijk Ataköy in Istanbul waar het middaggebed werd gehouden. Volgens een woordvoerder van Turkish Airlines waren ook daar honderden mensen aanwezig.

Piloot Hasan Tahsin Arisan, co-piloot Olgay Özgür en cabinemedewerker Ulvi Murat Keskin worden begraven op een speciale begraafplaats van Turkish Airlines in Edirne. De andere co-piloot, Murat Sezer, wordt overgebracht naar Bursa waar hij een zelfde begrafenis krijgt.

De omgekomen zakenman wordt zondag na het middaggebed begraven in Istanbul.

Herdenking bemanningsleden