BERLIJN - In de Afghaanse hoofdstad Kabul zullen dinsdag vijftien meisjesscholen hun deuren openen. Op de instellingen kunnen in totaal zo'n 10.000 kinderen lessen gaan volgen, zo maakte het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend. Het departement ondersteunt het onderwijsproject.

De Duitse ambassadeur in Afghanistan, Rainer Eberle, en de Afghaanse minister van Onderwijs, Rasool Amin zullen de scholen dinsdag officieel openen.

De Afghaanse niet-gouvernementele organisatie Kabura is initiatiefnemer van het project. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken draagt ruim een half miljoen euro bij.

Na een oproep via de radio hebben zich 10.560 meisjes ingeschreven voor de lessen. Meer dan 430 vrouwelijke leerkrachten gaan het onderwijs in elk geval drie maanden lang verzorgen.

Het project heeft vooral tot doel de achterstand van meisjes ten opzichte van jongens enigszins weg te werken. Onder het vijf jaar durende bewind van de Taliban was het meisjes verboden naar school te gaan. Met extra lessen kunnen ze zich voorbereiden op het komende schooljaar, dat 15 maart begint.