HILVERSUM - Meer dan de helft van de Nederlanders (58 procent) heeft er weinig tot geen vertrouwen in dat het kabinet de economische recessie kan keren. Het somberst zijn lager opgeleide mensen. De VVD stijgt in populariteit. Dit blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van televisieprogramma Netwerk en het KRO-radioprogramma 1opdemiddag.

Vooral de achterban van de VVD oordeelt steeds negatiever over de geloofwaardigheid en daadkracht van het kabinet van CDA, VVD en D66. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD wel stijgen van 28 naar 35 zetels. De onderzoekers hebben daar geen verklaring voor. Van de zeven zetels winst komen er vijf van het CDA. Ook D66 trekt meer stemmers dan bij de laatste verkiezingen. In januari kreeg D66 zes zetels, nu zouden dat er elf zijn.

Meerderheid

De winst van VVD en D66 zorgt er voor dat het huidige kabinet een krappe meerderheid van 77 zetels zou krijgen, want het CDA moet in de peiling liefst dertien zetels prijsgeven en houdt er nog maar over. Het CDA verliest onder meer vijf zetels aan de PvdA.

Opvallend is de minimalisering van de LPF. De partij van naamgever Pim Fortuyn houdt niet meer dan twee zetels over, een verlies van zes. Veel LPF-stemmers zouden nu niet meer gaan stemmen, of weten niet waarop.