JERUZALEM - Een Palestijnse zelfmoordaanslag dinsdagavond op een lijnbus in het centrum van Jeruzalem heeft zeker twintig personen het leven gekost. Ongeveer honderd personen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn talrijke kinderen. De politie onderzoekt of de dader zich als een orthodoxe jood had vermomd.

Het doelwit van de aanslag in Jeruzalem was een bus van lijn 2 die van de Klaagmuur in het historische centrum onderweg was naar het joodse gedeelte van het moderne Jeruzalem. Volgens een correspondent van het Britse persbureau Reuters raakte ook nog een andere bus beschadigd. De meeste passagiers in de lijnbus waren naar alle waarschijnlijk orthodoxe joden die na een gebed bij het joodse heiligdom op weg naar huis waren.

Overdracht van steden

Israël reageerde meteen op de Palestijnse terreurdaad, waarvan de verantwoordelijkheid door de radicale beweging Islamitische Jihad werd opgeëist. De regering kondigde aan de overdracht van Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever uit te stellen. Israël had met het Palestijnse Autoriteit over veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme willen overleggen in verband met de voorgenomen terugtocht van Israëlische militairen uit de vier steden.

De radicale Palestijnse organisatie Islamitische Jihad en Hamas hebben beide de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag. De Islamitische Jihad had vorige week donderdag een wraakactie aangekondigd, nadat het Israëlische leger in de stad Hebron een leider van haar bewapende vleugel had gedood.

Israël wilde deze week de steden Jericho en Qalqilya aan de Palestijnen overdragen, gevolgd door Ramallah en Tulkarem. De regering zou hebben besloten niet langer de arrestatie van militante Palestijnen in deze steden te eisen.

Om aanslagen te voorkomen bouwt Israël aan een veiligheidsbarrière. De afscheiding van muren en hekken moet terroristen buiten het land houden.