ARCEN - Een 19-jarige Duitse jongeman uit Holt (gemeente Straelen) is dinsdagavond gestikt doordat hij in een zand- en grindgroeve in het noord-Limburgse Arcen onder zand was bedolven. Het ongeval gebeurde rond 17.30 uur. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Bij het ongeval was ook zijn 12-jarige broer betrokken. Die werd in het begin van de avond gevonden. Hij is gewond overgebracht naar een ziekenhuis. Over de aard van het letsel kan de politie nog niets zeggen.

Schoppen

De oudere broer lag in een metersdiepe trechter onder het zand bedolven. Brandweer, politie en medewerkers van de groeve probeerden het zand met onder meer een dragline weg te halen. De inzet van de machine bood niet zoveel soelaas omdat er steeds meer zand naar beneden stroomde. Daarop besloten de hulpverleners met schoppen verder te werken. Uiteindelijk werd de jongen omstreeks .30 uur gevonden.

De groeve ligt aan de Dorperheideweg pal tegen de grens met Duitsland. Aan deze kilometerslange weg liggen meerdere groeven, met grindplassen en zandbergen. De politie patrouilleert extra in het gebied omdat het er gevaarlijk is. Om alle groeven staan hekken.

Hek

Volgens de politie zijn de twee broers over het hek om de groeve geklommen. Daarna hebben zij hun kleren uitgetrokken en zijn een grindplas overgezwommen om de zandberg te beklimmen. Zij werden in hun zwembroek aangetroffen. De oudste broer is hoger de zandberg opgeklommen dan de jongere, met als gevolg dat hij ook dieper wegzakte.

Zondag kwam op een zandwinningsterrein in Hoogersmilde een -jarige jongen uit Beilen ook al door verstikking om het leven. Hij was met een 20-jarige plaatsgenoot aan het zandsurfen en raakte daarbij bedolven onder een laag van 2 meter zand. Hulpdiensten konden de 20-jarige man op tijd redden. Hij werd gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.