DEN HAAG - Prins Constantijn heeft eind vorig jaar zijn rijbewijs moeten inleveren, omdat hij te hard had gereden. Ook kreeg hij een boete. Maar hoe hoog die was, kon een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond niet zeggen.

Ook wist hij niet hoeveel kilometer per uur de prins te hard heeft gereden. Constantijn, de derde en jongste zoon van koningin Beatrix, kreeg zijn rijbewijs een dag na de snelheidsovertreding terug "omdat het zijn eerste overtreding was", zei de woordvoerder.

De politie hield Constantijn op 16 december aan op een snelweg in de buurt van Amsterdam. Waar precies wilde de RVD niet zeggen. Volgens de RVD is de zaak behandeld door het Openbaar Ministerie in Haarlem. Een woordvoerder daarvan kan echter geen verdere details geven.

De politie neemt het rijbewijs van automobilisten in als zij de maximaal toegestane snelheid met minimaal vijftig kilometer per uur hebben overschreden, aldus het Openbaar Ministerie. De boete hangt af van de gereden snelheid. Wie vijftig kilometer per uur te hard reed, moet 273 euro betalen. Een overschrijding van zestig kilometer per uur kost 382 euro.