LONDEN - De omstreden bisschop Richard Williamson heeft zijn excuses aangeboden voor het ontkennen van de Holocaust. In een verklaring vanuit Londen erkent hij grote problemen te hebben veroorzaakt.

Hij vraagt voor God vergiffenis aan iedereen die hij heeft beledigd.

''Gezien de consequenties kan ik eerlijk zeggen dat ik spijt heb van mijn opmerkingen'', staat in de verklaring.

''Als ik vooraf had geweten hoeveel pijn en schade ik zou veroorzaken, speciaal aan de kerk, maar ook aan de overlevenden en nabestaanden van de ongerechtigheid van het Derde Rijk, had ik deze opmerkingen niet gemaakt.''

Argentinië

De 68-jarige bisschop was woensdag in zijn vaderland Groot-Brittannië aangekomen nadat hij Argentinië had moeten verlaten wegens zijn standpunten.

De geestelijke ontkende het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 joden in de naziconcentratiekampen zijn omgekomen.

Paus

De uitspraken leidden internationaal tot een storm van kritiek, die ook paus Benedictus XVI schaadde. De paus had enkele weken eerder besloten de excommunicatie van de Brit op te heffen.

Het Vaticaan gaf Williamson in januari opdracht zijn uitspraken publiekelijk in te trekken.

Williamson, lid van de ultraconservatieve priesterbroederschap Pius X, woonde sinds 2003 in Argentinië.

Hij leidde een priesterseminarie bij de hoofdstad Buenos Aires, tot hij begin februari werd ontslagen wegens zijn uitspraken.