BAMAKO - De thuisreis van de veertien Europese ex-gijzelaars vanuit Mali, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, heeft dinsdag opnieuw vertraging opgelopen. Dinsdagavond kwamen ze pas in Gao aan. Vandaaruit vliegen zij naar Bamako. Naar verwachting komen ze niet voor woensdagochtend in Duitsland aan.

De ex-gegijzelden, naast Hilbers negen Duitsers en vier Zwitsers, waren dinsdag vanuit een afgelegen buitenpost urenlang onderweg naar de stad Gao in het oosten van Mali. Hun tocht per jeep liep vertraging op doordat de wegen moeilijk begaanbaar waren door slecht weer. Pas dinsdagavond werd Gao bereikt, waar een Duits militair vliegtuig stond voor vervoer naar Bamako.

Druk schema

Bij aankomst in de Malinese hoofdstad zullen Hilbers en de anderen eerst een medische keuring ondergaan en een ontmoeting hebben met de Malinese president Amadou Toumani Touré. De Nederlandse ambassadeur in Mali is dinsdagavond bij de officiële ontvangst. Pas daarna zullen de ex-gegijzelden naar Keulen doorvliegen. Op zijn vroegst vertrekt het Duitse militaire toestel om 01.00 uur in de nacht van dinsdag op woendag en komt niet voor .00 uur aan.

Hilbers, die net als zijn dertien lotgenoten in een goede gezondheid verkeert, heeft contact gehad met zijn familie. Dat zei zijn moeder dinsdag. De 35-jarige Hilbers belde zelf vanuit het Afrikaanse land naar zijn familie. "We waren hier heel verrast over", aldus zijn moeder. Volgens haar klonk Hilbers rustig. Na een kort gesprek vertelde hij dat hij moest ophangen omdat er nog meer mensen stonden te wachten om de telefoon te gebruiken.

Februari en maart

Hilbers werd maandag samen met de dertien lotgenoten uit Europa overgedragen aan de Malinese autoriteiten. Hij en 31 andere Europeanen werden in februari en maart door leden van de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd (GSPC) in de Algerijnse Sahara ontvoerd. Ze werden later meegenomen naar Mali. Algerijnse commando's bevrijdden in mei al zeventien gevangenen. Een Duitse gegijzelde stierf in gevangenschap.

In de Duitse politiek gaan stemmen op om een deel van de kosten van de vrijlating aan de ex-gegijzelden door te berekenen. "Van diegenen die roekeloos zijn en die zichzelf in gevaar brengen, moet worden verwacht dat ze zelf een deel van de rekening betalen", aldus plaatsvervangend fractievoorzitter van het CDU Wolfgang Bosbach. Reizen naar het onherbergzame gebied wordt ontraden, omdat het er onveilig is.

Rekening

Hoewel het officiële Duitse standpunt nog altijd is dat er niet wordt betaald aan ontvoerders, wijzen de geluiden uit de Bondsdag over het doorberekenen van kosten in tegenovergestelde richting. Ook de Nederlandse regering stelt zich volgens minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) op het standpunt niet te betalen voor de vrijlating van eventuele gijzelaars.