AMSTERDAM - Van de negen omgekomen slachtoffers van de vliegramp woensdag bij Schiphol, zijn er nog zes niet geïdentificeerd. Het zelfde geldt voor vier van de zes zwaargewonden.

Dat zei burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer donderdag tijdens een persconferentie.

Van drie overledenen is de identiteit in elk geval bekend. Het gaat om drie Turkse bemanningsleden die zich in de cockpit van het vliegtuig bevonden.

Slecht

Vier van de zes zwaargewonden zijn er zo slecht aan toe dat nog niet met hen kon worden gepraat, zei de burgemeester. Ook waren er tot nu toe geen andere mensen die iets over hun identiteit weten.

Weterings zei dat de personalia van de passagiers pas bekend worden gemaakt als alle familieleden zijn geïnformeerd.

Nederlanders

Aan boord van het vliegtuig zaten 53 Nederlanders en 51 Turken. Verder waren aan boord drie Britten, zeven Amerikanen, een Duitser, een Thai, een Italiaan, een Fin en een Bulgaar. Van vijftien passagiers is de nationaliteit nog niet bekend.

De bagage uit het vliegtuig wordt nog niet vrijgegeven.

Naar schatting 25 inzittenden van het gecrashte vliegtuig zullen op lange termijn gevolgen ondervinden van de gebeurtenis. Het drama in het toestel van Turkish Airlines zal niet door alle slachtoffers normaal kunnen worden verwerkt.

Trauma

Dat valt op te maken uit ervaringen bij eerdere rampen. Voor de meeste mensen verdwijnen de emotionele gevolgen van een trauma na enkele weken. Als deze langer duren, kan er sprake zijn van een psychische aandoening.

Wordt de stoornis niet behandeld, dan kan die ernstige vormen aannemen. Bij een op de vijf slachtoffers van een dergelijke ramp ontwikkelt zich een post-traumatische stress-stoornis (PTSS).

Zwarte doos

De eerste resultaten van onderzoek naar de zwarte doos van de neergestorte Turkse Boeing worden na het weekeinde verwacht. Dat zei een woordvoerster van de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag. Met die resultaten in de hand kan de raad hoogstwaarschijnlijk een voorlopige oorzaak van het ongeluk aangeven.

De zogenoemde zwarte doos, die belangrijke gegevens over onder meer de hoogte, snelheid en richting van het vliegtuig bevat, is naar Frankrijk gestuurd voor onderzoek. Ook heeft het apparaat de cockpitgesprekken opgenomen.

Frankrijk

Het Franse equivalent van de OVV leest de vluchtgegevens uit omdat de OVV de mogelijkheden niet heeft om dat zelf met dit type recorder te doen, aldus de woordvoerster. Medewerkers van de onderzoeksraad zijn momenteel in Frankrijk.

Een vliegtuig met zeven gewonden van het vliegtuigongeluk met de Boeing 737-800 van Turkish Airlines bij Schiphol is donderdag geland op het Atatürk-vliegveld van Istanbul.

UMC Utrecht

Zes slachtoffers van de vliegramp bij Schiphol blijven nog zeker een nacht in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Ze zijn buiten levensgevaar en hun identiteit is bekend, liet een woordvoerder donderdag weten.

Het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht heeft onmiddellijk na de crash woensdag vier slachtoffers opgevangen. Twee patiënten zijn later die dag overgeplaatst vanuit een ander ziekenhuis.

Het Calamiteitenhospitaal is speciaal toegerust voor opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

Onderzoek crash