WASHINGTON - De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al-D. accepteert in de Verenigde Staten 25 jaar gevangenisstraf.

Hij legde donderdag voor de federale rechtbank in Washington een bekentenis af. Al-D. sloot daarvoor onlangs een overeenkomst met de Amerikaanse justitie, liet zijn Nederlandse advocaat Victor Koppe donderdag weten.

Het gaat om een unieke zaak, omdat de Iraakse Nederlander de eerste verdachte van het leggen van bermbommen in Irak is, die in de Verenigde Staten wordt bestraft.

Met de bekentenis voorkomt Al-D. een proces tegen hem en wordt hem een lagere straf opgelegd. De rechtbank in Washington moet de straf formeel nog opleggen. Dat gebeurt naar verwachting op 15 april.

Nederlandse maatstaf

Al-D. mag de straf uiteindelijk in Nederland uitzitten. Het Amerikaanse vonnis wordt hier bij zijn terugkeer omgezet naar Nederlandse maatstaf. Dit waren de voorwaarden van de Nederlandse autoriteiten om Al-D. in 2007 aan de VS uit te leveren.

Deze voorwaarden gelden overigens ook voor alle andere Nederlanders die ons land aan de VS uitlevert.

Aanslagen

Nederland droeg Al-D. begin januari 2007 al aan de Amerikanen over. Korte tijd later zei hij tijdens zijn voorgeleiding onschuldig te zijn. De Amerikaanse autoriteiten hadden om zijn uitlevering gevraagd, omdat Al-D. betrokken zou zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.

De in Irak geboren Nederlander werd aangeklaagd, omdat hij vanuit Nederland naar Irak is gereisd en daar zou hebben geholpen met het leggen van bermbommen om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen.

Hij zou dat hebben gedaan samen met een groepering die zich 'Strijders van Fallujah' noemde. In de VS staat hier maximaal een levenslange gevangenisstraf op, maar door de bekentenis kan hij een lagere straf krijgen.

Trouwen

Volgens Al-D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats Fallujah teruggekeerd om te gaan trouwen. Toen hij daar was, is hij door Iraakse strijders meegenomen en gedwongen om filmopnames te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg, zei hij nadat hij was opgepakt.

De bermbommen zouden tot ontploffing worden gebracht als een Amerikaanse patrouille zou passeren. Hij moest die opnames in het Westen laten zien. Op de beelden is ook Al-D. te zien. Hij stelt onder meer vragen aan de strijders over wat ze doen en waarom. Op de film is ook te zien dat hij zelf aan de bermbommen zit en graaft.