SCHIPHOL - Het vliegtuig dat familieleden en bekenden van slachtoffers van de vliegcrash van Istanbul naar Nederland heeft gevlogen, is rond tien uur 's avonds geland.

Dat heeft een woordvoerster van het Calamiteitenteam op Schiphol gemeld. Aan boord zijn 67 familieleden van inzittenden van het gecrashte toestel van Turkish Airlines.

De inzittenden worden opgevangen door psychologen en andere deskundigen die hen begeleiden.

Met de hulp van de verwanten zal ook de identiteit van een aantal dode en gewonde slachtoffers moeten worden bevestigd.

Slaapplaats

Voor de inzittenden van de vlucht uit Istanbul is een slaapplaats geregeld. Verder wil het Calamiteitenteam geen mededelingen doen over de opvang van de familieleden.

Het is de bedoeling dat zij worden afgeschermd van pers en publiek.

Vertraging

De vlucht zou in eerste instantie iets na zes uur op Schiphol landen, maar was waarschijnlijk vertraagd omdat niet alle familieleden zich op zo'n korte termijn op de luchthaven van Istanbul konden melden.

Eerder woensdagmiddag arriveerde er al een reguliere vlucht uit Istanbul van Turkije naar Schiphol waarin naast zanger Henk Westbroek ook enkele familieleden van slachtoffers zaten.

Visum

De Nederlandse ambassade in Turkije heeft in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten een speciale visumregeling uitgewerkt zodat familieleden van slachtoffers van de vliegtuigcrash zo snel mogelijk kunnen afreizen naar Nederland.

Deze regeling geldt tot dusver voor zo'n zeventig verwanten die woensdag al met het vliegtuig naar Nederland reisden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In nauw overleg met de Turkse autoriteiten en Turkish Airlines wordt bezien welke verwanten voor deze regeling in aanmerking komen. Deze mensen zullen bij aankomst in Nederland een visum krijgen.

Paspoort

Ook voor verwanten die niet in het bezit zijn van een paspoort is een oplossing gevonden. Met de Turkse ambassade is afgesproken dat die op Schiphol noodpaspoorten zal verstrekken, waaraan meteen het visum wordt toegevoegd.

Foto's

Bekijk lezersfoto's van de crash op NUfoto.nl

Familieleden passagiers