MOSKOU - Russische wetenschappers bereiden de bouw van een kerncentrale op de planeet Mars voor. De nucleaire energiecentrale moet een toekomstig permanent onderzoeksstation van elektriciteit voorzien en in 2030 gaan draaien.

Volgens de bedenkers van het plan, verbonden aan het Russische ministerie van Nucleaire Energie, zijn de tekeningen voor het ambitieuze project al klaar. De constructie zou snel kunnen beginnen, meldde de Britse omroep BBC dinsdag.

Straling

Plannen voor het transport zijn er ook al. Onbemande landers moeten de onderdelen naar de planeet brengen, waarna astronauten basis en centrale in elkaar kunnen zetten. De wetenschappers hebben alleen nog geen oplossing voor de grote dosis straling waaraan ruimtereizigers bij een langdurig verblijf op Mars worden blootgesteld.

Rusland maakte vorig jaar bekend dat het rond 2015 een eerste bemande missie naar de rode planeet wil sturen. Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bezint zich op een dergelijke reis, maar heeft nog geen uitgewerkte plannen voor zo'n uiterst kostbaar avontuur.