AMSTERDAM - De ruim tachtig mensen die woensdag gewond raakten bij de vliegtuigcrash bij Schiphol worden overgebracht naar ziekenhuizen in de wijde omgeving. In onder meer Hoofddorp, Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Leiden en Utrecht zijn slachtoffers opgevangen.

Zes gewonden van de crash met het Turkse vliegtuig verkeren in kritieke toestand. Dat heeft I. van der Zande van de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) woensdag laten weten tijdens een bijeenkomst op Schiphol.

Bij de crash vielen negen doden. In totaal raakten tachtig mensen gewond. Zij zijn naar elf ziekenhuizen in onder andere Hoofddorp Leiden, Utrecht en Amsterdam gebracht.

Drie stoffelijke overschotten van bemanningsleden zitten nog klem in het vliegtuigwrak.

Amsterdam

De meeste slachtoffers zijn opgevangen in de twee Amsterdamse traumacentra, het VU medisch Centrum (VUmc) en het Academisch Medisch Centrum (AMC), en het Kennemer Gasthuis in Haarlem en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

Verwondingen

Gewonden hebben veelal last van botbreuken, hersenschuddingen en open wonden.

Bij het Kennemer Gasthuis worden twintig slachtoffers behandeld, onder wie zeventien lichtgewonden. Het AMC ving negentien passagiers met matige tot ernstige verwondingen op. Bij het Spaarne Ziekenhuis zijn zeker vijf gewonden binnengebracht, van wie een in levensgevaar verkeert.

Het VUmc liet weten direct na de crash het rampenopvangplan in werking te hebben gesteld. Het ziekenhuis ving meerdere gewonden op, met variërend letsel. Het ziekenhuis heeft opvang geregeld voor de familieleden van de slachtoffers.

Calamiteitenhospitaal

Het Calamiteitenhospitaal in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) gaat woensdagmiddag open voor de opvang van gewonde slachtoffers van het vliegtuigongeluk op Schiphol.

In het Calamiteitenhospitaal in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) zijn woensdag vier slachtoffers van de vliegtuigcrash bij Schiphol binnengebracht.

Een woordvoerster van het UMC zegt dat de patiënten buiten levensgevaar zijn. ''Maar over de aard van de verwondingen kan ik nog niets zeggen'', aldus de zegsvrouw.

Het Calamiteitenhospitaal wordt alleen geopend voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. In het hospitaal werken Defensie (Centraal Militair Hospitaal) en het UMC Utrecht samen.

LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat klaar voor de slachtoffers van het vliegtuigongeluk bij Schiphol. Eén ernstig gewond slachtoffer is naar Leiden gebracht.

Noodnummer

Het calamiteitenteam op Schiphol heeft een speciaal informatienummer geopend voor burgers met vragen over de crash. Het nummer is 0900-1852. Mensen kunnen daar terecht met vragen over bijvoorbeeld familieleden. Dat liet een woordvoerder van de marechaussee weten.

Ook is een infonummer geopend voor mensen die bellen vanuit het buitenland, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat nummer is 00.31.23.5676378.

Voor Turks sprekende mensen is een aparte lijn geopend en is het laatste cijfer van het buitenlandse infonummer een 5. Zij kunnen bellen naar: 00.31.23.5676375.