
Negen doden bij vliegtuigcrash Schiphol
Lees alles over het ongeluk op de NU.nl-special
Negen doden
Tot nu toe zijn negen doden te betreuren, onder wie zeker drie van de zeven bemanningsleden. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. Het vliegtuig was onderweg van Istanbul naar Amsterdam en was in Turkije om 8.25 uur lokale tijd vertrokken.
Alle negen lichamen zijn inmiddels geborgen. Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer woensdagavond gemeld op een persconferentie.
Gewonden
Er zijn in totaal 86 gewonden gevallen, van wie zes zeer ernstig. Hun toestand is kritiek. Verder zijn 25 patiënten behoorlijk gewond geraakt, 24 mensen kampen met lichte verwondingen.
Van 31 gewonden is nog niet vastgesteld wat de aard van hun verwondingen is. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in onder andere Hoofddorp Leiden, Utrecht en Amsterdam gebracht.
Identiteit
Hij wilde nog geen mededelingen doen over de identiteit van de slachtoffers. Weterings vermoedt dat daar pas donderdag in de loop van de dag meer over gemeld kan worden.
''Zorgvuldigheid staat voorop en de familie moet eerst in kennis worden gesteld'', aldus de burgervader.
De autoriteiten willen bovendien de passagierslijst goed controleren. Op de lijst staan ook Nederlandse namen. Ook de maatschappij heeft de passagierslijst online geplaatst.
Moederlijst
''De ervaring leert dat de moederlijst van de luchtvaartmaatschappij niet altijd 100 procent als een vast gegeven kan worden beschouwd'', zei korpschef Bob Visser van de politie Kennemerland.
''Er zijn nu rechercheteams onderweg om de identiteit van de mensen in het ziekenhuis te controleren.''
Hulp
Weterings meldde verder dat omwonenden en automobilisten vanaf de A9 vlak na de crash te hulp zijn geschoten. In totaal zijn 750 hulpverleners ingezet bij de ramp.
''Hierdoor is het aantal slachtoffers beperkt gebleven'', aldus de burgemeester. Het grootste gedeelte van de passagiers had volgens Weterings de Turkse of Nederlandse nationaliteit.
Hoofdofficier van justitie Bob Steensma stelde woensdagavond dat het sporenonderzoek in principe pas donderdag wordt voortgezet. Dit omdat het onderzoek bij daglicht beter kan worden verricht.
Akker
De Boeing 737 van Turkish Airlines verongelukte nabij de Polderbaan tussen het Rottepolderplein en Schiphol op een akker. Het toestel brak hierbij in drie delen. Bekijk de exacte locatie op Google Maps.
Luchthaven Schiphol heeft bevestigd dat er 134 man aan boord van het gecrashte vliegtuig zaten. Van het vliegtuig is de staart en een motor afgebroken.
Hulpdiensten
De hulpverlening kwam volgens Bezuijen snel en goed op gang. De hulpdiensten waren snel ter plekke en er is veel materieel vanuit de omgeving ingezet.
Het gecrashte vliegtuig trok veel kijkers. Volgens Bezuijen leidde dat niet tot grote problemen.
Onderzoek
Volgens Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft de bemanning van het vliegtuig geprobeerd het toestel zo lang mogelijk in de lucht te houden.
"Maar als je dan snelheid verliest, dan val je lettelijk uit de lucht. Het toestel heeft ook geen lang spoor in het weiland getrokken'', zei hij. Dat laatste zou erop kunnen wijzen dat de motoren van het toestel waren uitgevallen.
Het onderzoek naar de oorzaak kan maanden, zo niet jaren duren. De zwarte doos met vluchtgegevens is gevonden, liet Van Vollenhoven weten.
Balkenende
Premier Jan Peter Balkenende is zeer te spreken over de manier waarop de hulpverlening meteen op gang kwam na de vliegtuigcrash bij luchthaven Schiphol.
Er is snel en goed gewerkt, zo maakte hij woensdagavond duidelijk na afloop van een bezoek aan slachtoffers in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.
In het ziekenhuis sprak de premier samen met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) een gezin dat de crash had overleefd. Hij uitte opnieuw zijn medeleven en zei zeer aangedaan te zijn door het ''vreselijke ongeluk''.
Albayrak
Staatssecretaris Albayrak van Justitie is onder de indruk van de verhalen van slachtoffers van de vliegtuigramp bij Schiphol.
''Het is ontzettend confronterend als je mensen ziet die in het toestel zaten. Je ziet bijna de angst nog in hun ogen'', vertelde Albayrak na afloop. Het van oorsprong Turkse gezin uit Utrecht was volgens haar zeer te spreken over de zorg die hulpverleners boden. Ook familieleden vertelden dat ze goed zijn opgevangen.
Opvang
De hulpverlening voor de verongelukte vlucht TK 1951 is op de plaats van de ramp bijna afgerond. Ook de opvang voor gewonde passagiers en hun relaties wordt opgeheven, laten de autoriteiten op Schiphol weten.
Het vliegverkeer op Schiphol is voor een groot gedeelte hervat, meldt het voorlichtingsteam verder.
Ook het wegverkeer op de A9 en de wegen rondom Schiphol verloopt weer nagenoeg normaal.
Informatienummer
Het calamiteitenteam op Schiphol heeft een speciaal informatienummer geopend voor burgers met vragen over de crash. Het nummer is 0900-1852. Mensen kunnen daar terecht met vragen over bijvoorbeeld familieleden. Dat liet een woordvoerder van de marechaussee weten.
Nabestaanden en familieleden van de slachtoffers van het bij Schiphol gecrashte toestel van Turkish Airlines kunnen voor informatie ook bellen met het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in Turkije.
Turkish Airlines heeft een speciaal telefoonnummer geopend: 0090800-21980357.