BRUSSEL - Onder druk van de eigen cosmetica-industrie heeft Frankrijk bij de Europese rechter een proces aangespannen tegen een EU-brede ban op dierproeven voor onder meer schoonheidsproducten.

Volgens de Franse regering en de brancheorganisatie AICF is de vorig jaar overeengekomen richtlijn, die vanaf 2009 dierproeven in de hele Europese Unie praktisch verbiedt, in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ook zou de EU-regeling in de praktijk niet werkbaar zijn, omdat deze te weinig flexibiliteit biedt.

De grote Franse cosmeticaproducent L'Oréal verzette zich vorig jaar op de achtergrond al hevig tegen de ban. Nu heeft het concern samen met de Franse branchegenoten een klacht ingediend bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg, zo heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag meegedeeld.

Daarnaast heeft ook de regering-Raffarin een aparte klacht ingediend. Een uitspraak in een dergelijke zaak kan overigens jaren op zich laten wachten. Tot die tijd blijven de afspraken om dierproeven vanaf 2009 zo goed als niet meer toe te staan gewoon van kracht.