WASHINGTON - De Amerikaanse Rekenkamer (Government Accountability Office) vindt het risico te groot om nu al JSF-vliegtuigen aan te schaffen en adviseert te wachten met de beslissing tot 2011 of 2012.

Dat blijkt uit het gesprek dat de Defensiecommissie van de Tweede Kamer dinsdag had met de Rekenkamer.

De Kamerleden zijn deze week in Washington en Texas om informatie in te winnen over de JSF (Joint Strike Fighter), de beoogde opvolger van de huidige F16. Volgens de Amerikaanse Rekenkamer kleven er nog zoveel risico's aan het project dat nu een beslissing nemen te riskant is, zegt Krista van Velzen van de SP.

Kostprijs

Zo is er nog veel onduidelijkheid over de kostprijs. ''Weliswaar ligt er een berekening, maar er missen nog zoveel onderdelen dat je nog niet van een definitieve kostprijs kunt spreken'', volgens Van Velzen.

De SP'er is verrast door de stelligheid van de Rekenkamer, die volgens haar het Nederlandse besluit bekritiseert om in 2010 een definitieve knoop door te hakken over de vervanging van het huidige arsenaal.

ChristenUnie en PvdA

De coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA lieten in een reactie weten te wachten op het Rekenkamer-rapport over 2008, dat volgende maand uitkomt.

Staatssecretaris De Vries (Defensie) wil in april dit jaar al z'n handtekening zetten voor twee testtoestellen. Daarmee behoudt Nederland het recht mee te doen aan het opleidingsprogramma voor piloten.

Onlangs kwam de Zweedse concurrent Saab met het aanbod 85 gevechtsvliegtuigen te leveren voor 4,8 miljard euro, bijna een miljard lager dan het budget voor de JSF.