URK - Kees van Helden, de initiatiefnemer van de Evolutie of Scheppingbrochure, is vanwege zijn folder met de dood bedreigd. De Urker stapte naar de politie, maar deed nog geen aangifte. Dat zei Van Helden dinsdag.

De Urker kreeg naar eigen zeggen tientallen grievende e-mails. In enkele daarvan wordt hij met de dood bedreigd. 'Dood aan Kees', was de strekking van één van de mailtjes. Ook kreeg hij onvriendelijke telefoontjes, maar hoeveel wil hij niet zeggen.

Van Helden deed nog geen aangifte omdat de bedreigingen niet echt concreet zijn. ''Als er een concrete bedreiging komt, overwegen we wel om aangifte te doen.'' Een woordvoerder van de politie zei dinsdag dat de politie de situatie in de gaten houdt.

De folder van Van Helden stelt de evolutieleer van Darwin ter discussie. In acht pagina's proberen de samenstellers lezers ervan te overtuigen dat de evolutieleer van Darwin technisch niet te bewijzen is en daarom net als het scheppingsverhaal gebaseerd is op geloof. Een groep van dertig christelijke organisaties steunt de campagne.