HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er een nieuw strafrechtelijk onderzoek begonnen kan worden naar de bouwcombinatie HBW en Strukton. De bouwers zouden bij de aanleg van de busbaan tussen Hoofddorp en Haarlem voor 226.000 euro hebben gefraudeerd. Eerder raakten zij in opspraak wegens fraude bij de bouw van de Schipholtunnel.

De bouwcombinatie zou alleen vervolgd kunnen worden wanneer de mogelijke fraude bij de bouw van de bustunnel niet eerder bekend was bij het OM. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat deze gegevens waarschijnlijk niet zijn meegenomen in het onderzoek naar de miljoenenfraude bij de Schipholtunnel, aldus een woordvoerder van het parket in Haarlem.

De top van het Openbaar Ministerie, de procureurs-generaal, kan in dat geval besluiten tot een nieuw strafrechtelijk onderzoek.

Eind vorig jaar ontstond veel commotie toen bleek dat het OM in de Schipholzaak een schikking had getroffen met Strukton Betonbouw, Hollandse Beton, en Waterbouw en KSS. Zij betaalden 3 miljoen gulden en werden niet verder vervolgd. De Tweede Kamer riep minister Korthals van Justitie op de schikking ongedaan te maken maar dat was volgens hem niet mogelijk.

Parlementaire enquête

Volgens de Volkskrant blijkt uit het dossier van de Schipholtunnelfraude dat de combinatie van HBW en NS-dochter Strukton ook bij de aanleg van de bustunnel valse facturen heeft verstuurd. Dat zou op te maken zijn uit een bijlage bij het rapport van KPMG. Die bijlage zou destijds niet meegestuurd zijn naar het Openbaar Ministerie.

De vermeende fraude bij de aanleg van de bustunnel gaat mogelijk deel uitmaken van de parlementaire enquête naar bouwfraude. De commissie uit de Tweede Kamer die de enquête voorbereidt, onderzoekt de zaak. Dat heeft voorzitter Vos (GroenLinks) maandag gezegd.

/NIEUWSPolitiek wil nader onderzoek naar bouwfraude bustunnel