JAKARTA - De vorige week opgepakte terroristenleider Hambali heeft handlangers in Indonesië voorzien van geld om bomaanslagen te kunnen plegen op Amerikaanse doelen in het eilandenrijk. Dat heeft een hoge Indonesische politiefunctionaris dinsdag gemeld.

In juni sluisde Hambali 45.000 dollar in contanten door naar leden van het militante netwerk Jemaah Islamiyah (JI). De politie onderzoekt nog of het geld is gebruikt voor de bomaanslagen van 5 augustus op het JW Marriott hotel in Jakarta.

Hambali werd op 11 augustus in Thailand gearresteerd. De Maleisische krant The Star berichtte dinsdag dat een lid van de terreurbeweging al-Qaeda, die diezelfde ochtend was opgepakt, de rechercheurs naar de voortvluchtige Indonesiër leidde. Het al-Qaedalid, die de bijnaam Li-Li heeft gekregen, fungeerde als boodschapper van Hambali en zorgde sinds 2001 voor schuilplaatsen.

Volgens deskundigen en inlichtingendiensten is Hambali als 'operationeel leider' van JI verantwoordelijk voor talloze bomaanslagen in Indonesië en ook een vooraanstand lid binnen het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

De Indonesische politie maakte dinsdag verder bekend dat zij de Maleisische professor Azahari zien als leider van het team van zestien personen dat de aanslag op Marriott hotel pleegde. Hij werd al gezocht in verband met de aanslagen op het vakantie-eiland Bali die op 12 oktober vorig jaar 202 mensen het leven kostte. De voortvluchtige Azahari zou de verwoestende bommen hebben gemaakt die in die aanslagen werden gebruikt.