CASABLANCA - De rechtbank in het Marokkaanse Casablanca heeft in de nacht van maandag op dinsdag de doodstraf opgelegd aan vier verdachten van de zelfmoordaanslagen die de havenstad op 16 mei opschrikten.

De rest van de 87 verdachten, allen vermoedelijke leden van de radicale moslimbeweging Salafia Jihadia, kregen vrijheidsstraffen variërend van tien maanden tot levenslang.

Zelfmoordcommando's

Onder de ter dood veroordeelden zijn drie zelfmoordcommando's die op het laatste moment afzagen van hun kamikaze-actie, de -jarige Mohamed el Omari, de 27-jarige Rachid Jalil en de -jarige Yassine Lahnech. Het vierde doodvonnis betreft Hassan Taousi, aan wie een leidinggevende rol binnen Salafia Jihadia wordt toegeschreven.

De vier zijn veroordeeld wegens moord, sabotage, het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en deelname aan een criminele organisatie. De doodstraf is in Marokko in de afgelopen twintig jaar een keer uitgevoerd.

Sleutelrol

Vier andere betrokkenen kregen lange gevangenisstraffen voor hun indirecte betrokkenheid bij de aanslagen. De 35-jarige Miloudi Zakaria werd veroordeeld tot levenslang wegens zijn sleutelrol binnen extremistische groeperingen in Marokko. Hij zou geweld hebben gepredikt en hebben opgeroepen tot een jihad (heilige oorlog) tegen de regering.

De andere drie, de 55-jarige Mohammed Fizazi, de 43-jarige Abdelkrim Chadli en de 42-jarige Omar Haddouchi kregen dertig jaar wegens het in gevaar brengen van de staatsveiligheid, deelname aan een criminele organisatie, sabotage en het aanzetten tot geweld. De rechtbank veroordeelde nog eens 36 verdachten tot levenslang omdat zij op de reservelijst stonden om zelfmoordaanslagen te plegen. Er stonden meer acties op de agenda in diverse grote steden in Marokko.

Cassatie

Eén van de advocaten van de verdediging verklaarde tegenover het Franse persbureau AFP dat de straffen "veel zwaarder dan voorzien" waren uitgevallen. Hij kondigde aan in cassatie te zullen gaan. Daarvoor hebben de verdachten acht dagen de tijd.

Het proces vond plaats onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. De verdachten zaten achter geblindeerd en kogelvrij glas. Het voorlezen van het vonnis werd deels overstemd door de verdachten en hun aanwezige familieleden, die luidkeels "Allahu akbar" (Allah is groot) riepen.

Bij de vijf explosies in Casablanca lieten op 16 mei van dit jaar 45 mensen het leven, onder wie twaalf zelfmoordenaars. Doelwitten waren onder meer een restaurant dat werd gefrequenteerd door buitenlandse toeristen en diverse joodse etablissementen. Op 12 juli sprak de rechtbank ook al tien doodvonnissen uit in het proces tegen 31 andere leden van Salafia Jihadia. In totaal zijn 634 personen aangehouden in verband met de aanslagen.