TEHERAN - De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, wijst de westerse eis van de hand dat het land direct stopt met zijn nucleaire activiteiten. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau Irna dinsdag.

Khamenei zei dat tijdens een bezoek van Iraanse diplomaten uit het buitenland. Hij verzekerde hen dat het Iraanse nucleaire programma vreedzaam van aard is en dat Iran geen kernwapens wil produceren. Daarom is de eis van het westen dat Iran stopt met het programma oneerlijk en onaanvaardbaar, aldus de geestelijk leider.

Khamenei haalde uit naar de Verenigde Staten, die volgens hem de hele wereld naar hun pijpen willen laten dansen. Iedere concessie aan de VS zou volgens de ayatollah een ernstige strategische vergissing zijn.

De Iraanse nieuwssite Baztab meldde dinsdag dat de minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Rusland Teheran een brandbrief hebben gestuurd waarin zij Iran vragen internationale inspecties toe te laten.

Volgens Baztab heeft president Mohammad Khatami de brief persoonlijk beantwoord, en heeft hij de Europese bewindslieden bezworen dat Iran slechts vreedzame bedoelingen heeft met zijn nucleaire programma.