GRONINGEN - De eigenaren van het Groningse café De Kachel moeten een boete van 1200 euro betalen omdat zij het rookverbod herhaaldelijk hebben overtreden.

Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag beslist. Tot zes keer toe betrapten inspecteurs de caféleiding erop dat ze klanten binnen liet roken.

De Kachel moet ook een maand dicht als het rookverbod binnen een jaar weer wordt geschonden. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het is voor het eerst sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli dat een horecazaak voor de rechter is gesleept.

De eigenaren van De Kachel gaan in hoger beroep tegen de uitspraak. "Het rookverbod is in strijd met de Tabakswet'', aldus raadsman Manuel Bloch.

"We tekenen beroep aan omdat de minister helemaal niet bevoegd is om een vergaand besluit als het rookverbod uit te vaardigen. Het is onrechtmatig'', zei hij.

Regelgeving

Het is algemeen bekend dat de wetgeving is bedoeld om roken en de verkoop van rookwaar terug te dringen, zei de rechter tegen de broers die eigenaars zijn van het café.

Toen ze in 2005 met hun kroeg begonnen, hadden ze volgens de rechtbank kunnen weten dat dergelijke regelgeving eraan kwam. De broers zullen dan ook de gevolgen van hun gedrag moeten dragen.

Waarschuwingen

Vijf keer kregen de eigenaren van de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een waarschuwing, de zesde keer een proces-verbaal.

De advocaten van De Kachel stelden dat het café al lang failliet was geweest als de eigenaren zich aan het rookverbod hadden gehouden. De rechter oordeelde echter dat dat verband niet is aangetoond.

''Van een noodsituatie is geen sprake. Het is de eigen keus van De Kachel geweest om de regels niet na te leven'', zei hij.

Donaties

De Kachel roept sympathisanten op een donatie te doen om de boete van 1200 euro te betalen. Dat was vrijdag te lezen op de website van het café.

Op de site is een rekeningnummer geplaatst waar mensen die de twee eigenaren financieel willen steunen een bijdrage kunnen storten.

Rookkamer

Het rookverbod veroorzaakt al sinds de invoering onrust onder café-eigenaren. Veel cafébazen zijn het niet eens met het verbod en vrezen op de fles te gaan.

Vooral de kleinere zaken zeggen niet aan het verbod te kunnen voldoen, omdat de kroegen te klein zijn voor een aparte afgesloten rookkamer.

Risico

Volgens de rechtbank staat het de ondernemers echter vrij om hun zaak uit te breiden. ''Dat dit niet eenvoudig is, doet daar niet aan af. Dat is het risico van ondernemerschap'', aldus de rechter.

De twee eigenaren van De Kachel verlieten vloekend de rechtbank. Een van hen stak z'n middelvinger op naar de rechter. De broers wilden de pers niet te woord staan. Even later stonden ze alweer achter de tap van De Kachel.

Begrip

Eigenaar Jeroen Sannes zegt nu de uitspraak wel te begrijpen.

"We hebben een wet overtreden en daar geeft de rechter een boete voor, dat begrijp ik wel. Maar wat ik niet begrijp is dat hij zegt dat kleine café's die geen ruimte hebben voor een aparte rookruimte, maar moeten uitbreiden of verhuizen. Waar moeten ze dat dan van betalen? Hoe haalt hij het in zijn hoofd om dat te zeggen. Hij heeft geen idee wat er speelt in de horeca'', vindt Sannes.

De eigenaren hebben veel vertrouwen in het hoger beroep. Sannes: "Veel kleine kroegen rekenen op ons. Wij zijn de proefpersonen van het rookverbod en alles staat of valt met dit proces. Het gaat wel om 1500 kroegen, dus er staan honderden banen op de tocht.''

Groningen

Vlak nadat de rechtbank de eigenaren van de kroeg had veroordeeld tot een boete voor het overtreden van het verbod, zetten vrijdag enkele tientallen gasten het kleine café blauw met tabaksrook.