REYKJAVIK - De Verenigde Staten hebben IJsland gedreigd met een handelsembargo omdat het land voor het eerst sinds veertien jaar weer op walvissen jaagt. Het dreigement volgde kort op de mededeling van het IJslandse Instituut voor Marien Onderzoek (IMRI) dat de walvisvaarders maandag de eerste dwergvinvis aan hun harpoen hebben geregen.

IJsland maakte begin deze maand bekend dat het maximaal 38 dwergvinvissen wil vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens Reykjavik zwemmen er zo'n 43.000 van deze grote zeezoogdieren rond in IJslandse wateren. Ze zouden een bedreiging vormen voor de visstand. Een groot deel van de eilandbevolking leeft van de visserij.

Boycot

Volgens woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat de Amerikaanse regering de mogelijkheden onderzoeken voor een boycot tegen IJsland.

Amerikaanse wetgeving maakt het president George Bush mogelijk de import van goederen te verbieden uit een land dat internationale inspanningen voor natuurbehoud ondermijnt, zoals die van de Internationale Commissie voor de Walvisvaart (IWC).

Natuurbeschermers woedend

Natuurbeschermers hebben woedend en geschokt gereageerd op het bericht dat de eerste walvis is gedood. Greenpeace heeft zijn actieschip Rainbow Warrior richting IJslandse wateren gestuurd om de walvisvaarders het leven zuur te maken. Het schip arriveert naar verwachting eind augustus in de noordelijke Atlantische Oceaan.

De milieuorganisatie vreest dat de wetenschappelijke walvisvangst slechts een opstapje zal zijn voor hervatting van de commerciële walvisvaart. Deze werd in 1986 beëindigd door een internationaal moratorium, dat Reykjavik overigens weigerde te tekenen. Onder zware internationale druk stopte ook IJsland in 1989 met de walvisvangst.

Noorwegen en Japan

Naast IJsland willen ook Noorwegen en Japan af van het verbod op de commerciële walvisvangst. Vooral in Japan is veel vraag naar walvisvlees. Driekwart van de IJslandse bevolking staat achter hervatting van de walvisvangst. Zij vinden het een traditie die bij de cultuur van hun eiland hoort.