AMSTERDAM – Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de financiële situatie van HSL-uitbater HSA.

Dat stelt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. Hij baseert zich op vertrouwelijke stukken van accountantsbureau Price Waterhouse Coopers (PWC).

HSA, een consortium van NS en KLM/Air France, heeft de rechten om passagiers te gaan vervoeren over de HSL-Zuid tussen Amsterdam en Parijs.

Uitstel

Onlangs werd bekend dat HSA in financiële problemen is gekomen en vroeg daarom uitstel van de te betalen exploitatiekosten.

Eurlings liet een onderzoek naar HSA uitvoeren door PWC. Die concludeerde volgens de minister dat de steun terecht was, omdat HSA anders zou omvallen.

Vertrouwelijk

Hiermee nam de Tweede Kamer geen genoegen en verzocht het onderzoeksrapport vertrouwelijk naar de Kamerleden te sturen.

Volgens Aptroot geeft het PWC-onderzoek geen enkele aanleiding om de HSA overheidssteun te geven en verwijt daarom de minister dat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd.

Verbolgen

Collega's in het parlement reageerden dinsdagavond tijdens het debat verbolgen over de zware aantijgingen van de VVD'er.

Diederik Samsom (PvdA) en Ger Koopmans (CDA) daagden Aptroot uit om een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Eurlings.

Volgens Koopmans, die de afkorting HSA voor de gelegenheid gebruikte voor Hard Schreeuwende Aptroot, was er geen aanleiding om de cijfers van de PWC anders te lezen dan de minister had gedaan.

"En daarbij, niemand van de oppositie heeft een alternatief aangedragen, laat staan een beter alternatief. Zeker Charlie Aptroot niet", aldus Koopmans.