PIETERBUREN - De twee zeehonden Emma en Seppe die zaterdag wisten te ontsnappen uit de zeehondencrèche in Pieterburen zijn nog steeds niet boven water. Dat meldde Lenie 't Hart van de crèche dinsdag.

De twee jonge dieren wisten uit hun verblijf weg te kruipen, vermoedelijk omdat iemand het hek had opengezet. Zeehond Ulbe, die er ook vandoor ging, is afgelopen weekeinde al in de kraag gevat.

Twee speurhonden en vijftien vrijwilligers zijn maandag de hele dag naar de beestjes op zoek geweest.

Vrijwilligers

De zoektocht gaat dinsdag verder met een handvol vrijwilligers. Ook brugwachters en een rattenvanger die bekend is met het gebied, kijken uit naar Emma en Seppe.

Volgens 't Hart zouden de zeehonden maandag gezien zijn in de buurt van Leeuwarden en Dokkum. Een zoektocht met boten leverde echter niets op.

Speld in een hooiberg

''Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, zegt de zeehondenmoeder. ''Er zijn zoveel kanalen en slootjes in dit gebied.

Bovendien kunnen zeehonden zwemsnelheden van 35 kilometer per uur bereiken.

Longwormen

Emma en Seppe, die beide ongeveer een half jaar oud zijn, zaten al enkele maanden in de crèche. Ze werden sterk vermagerd en met longwormen binnen gebracht.

Het duo is tot geruststelling van 't Hart voldoende aangesterkt om in het wild te overleven. Zorgen maakt ze zich dan ook niet.

''Als ze lang genoeg doorzwemmen vinden ze vanzelf weer de zee. Bovendien zijn zeehonden niet zo kieskeurig als het om eten gaat, zegt ze.

Leeuwarden

De Leeuwarder Courant meldt op haar website dat een van de zeehonden maandag in Burdaard en Leeuwarden is gesignaleerd.