DEN BOSCH - Justitie heeft advocaat Arthur van der Biezen ten onrechte aangewezen als verdachte van betrokkenheid bij de heling van vijf schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum in Haarlem werden gestolen.

Er was daarvoor geen aanwijzing.

Tot die conclusie komt deken Henk van Dijk van het arrondissement Den Bosch na onder meer de bestudering van de processtukken.

Van der Biezen heeft zich in alle opzichten gedragen als een 'voorbeeldig' advocaat en er is geen reden een tuchtklacht tegen hem in te dienen, laat Van Dijk dinsdag weten.

Geschrokken

De deken pleit de raadsman volledig vrij en reageerde vooral geschrokken op de werkwijze van justitie. Volgens hem heeft een undercoveragent zelfs geprobeerd de advocaat 'in de val te lokken'. Dat mislukte.

Uit het dekenonderzoek blijkt dat verdachte Ron de V. Van der Biezen eind 2006 benaderde voor bemiddeling bij de overdracht van de schilderijen.

Heling

De advocaat informeerde de toenmalige deken. Op zijn advies raadpleegde Van der Biezen vier collega's met vergelijkbare ervaringen.

Het vermoeden van schuld aan de heling bestond in mei op basis van een afgeluisterd voicemailbericht en telefoongesprek met Ron de V.

Daaruit blijkt dat de advocaat in het bezit was van een geheugenstick met foto's van de gestolen schilderijen. Justitie concludeerde dat Van der Biezen voor zijn cliënt besprekingen voert met potentiële kopers. Deken Van Dijk verwerpt die conclusie.

In de val lokken

Later probeerde de politie de advocaat in de val te lokken, stelt Van Dijk.

De undercoveragent en de verdachte wilden hem op zijn kantoor geld overhandigen dat door de politie ter beschikking was gesteld. Van der Biezen weigerde het geld echter in ontvangst te nemen.

Seponeren

Justitie seponeerde de strafzaak tegen de advocaat eind oktober, maar bleef er dinsdag bij dat de verdenking terecht was ontstaan. ''Er waren absoluut nog meer aanwijzingen'', zei persofficier van justitie Mariska Wijnbelt in een reactie.

Van der Biezen reageerde dinsdag blij op de uitkomst van het onderzoek. Zijn advocaat Stijn Franken liet weten dat er schade is geleden door de onterechte beschuldiging en publiciteit. De advocaten overwegen een claim tegen de Nederlandse staat.