AMSTERDAM - De Telegraaf komt met een eigen publieke omroep: Wakker Nederland. De nieuwe zender wil programma's maken die nauw aansluiten bij de normen en waarden van De Telegraaf.

Als de omroep de benodigde 50.000 leden heeft, wordt in april een aanvraag tot erkenning ingediend bij minister Ronald Plasterk.

De bewindsman van OCW zei in een eerste reactie af te wachten waar De Telegraaf mee komt. Een publieke omroep mag geen binding hebben met een commercieel bedrijf, aldus Plasterk. ''Ik zal dat nog goed moeten bekijken.''

Ruggengraat

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf zegt dat Wakker Nederland meer evenwicht zal brengen in nieuws en actualiteit binnen de publieke omroep. Volgens De Telegraaf zal de nieuwe omroep een grote groep mensen vertegenwoordigen, die beschouwd kunnen worden als ''de ruggengraat'' van onze samenleving.

Het gaat om ''hardwerkende mensen, veelal met gezinnen en niet altijd hoge inkomens''. ''Zij hebben nu steeds vaker het gevoel niet gehoord te worden bij de bestaande publieke omroepen'', aldus het concern.

PopNed

Ronald Sörensen, oprichter van de Populistische Omroep Nederland PopNed, is bereid zijn omroep op te heffen als Wakker Nederland het vereiste aantal van 50.000 leden haalt.

Dat zei de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam dinsdagochtend in KRO's Goedemorgen Nederland op Radio 1. Volgens Sörensen heeft PopNed dezelfde doelgroep als Wakker Nederland.