WADDINXVEEN – De demonstratie tegen Geert Wilders en zijn PVV in Waddinxveen is maandagavond rustig verlopen.

Ongeveer twintig demonstranten brachten met veel lawaai anti-Wildersleuzen ten gehore in een met hekken omringd vak.

Wilders was in Waddinxveen in verband met zijn politieke tournee. Door heel het land geeft hij informatiebijeenkomsten om met zijn achterban in contact te komen.

Ongeveer vijftig mensen hadden zich maandagavond in zalencentrum Het Trefpunt verzameld voor de eerste bijeenkomst uit de reeks. Deze zat al meer dan een maand helemaal vol. Buiten waren behalve de demonstranten ruim honderd belangstellenden aanwezig die een glimp van de PVV-leider wilden opvangen.

Dranghekken

De politie liet niets aan het toeval over en plaatste dranghekken op de Stationsstraat om alles in goede banen te leiden.

Ook was er politie te paard en stonden er enkele busjes van de ME klaar. Bezoekers die de zaal binnengingen werd om legitimatie gevraagd en hun tassen werden gecontroleerd.

Demonstranten

Demonstranten van de Antifascistische Actiegroep (AFA), Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) en andere symphatisanten mochten niet in de buurt van het gebouw staan.

"Dat vind ik erg raar. We zijn hier met een vreedzaam doel en op deze manier verliezen we onze relevantie", zegt een vrouw wier protestnaam Krijtje van der Stoep is.

Fascisme

De kleine groep demonstranten scandeert leuzen als: "Stop de tsunami van Verwildering" en "Fascisme is een misdaad".

Dit werd beantwoord met boegeroep Wilders-aanhangers en de massaal aanwezige jeugd die hoopte op wat actie.

Grimmig

Het protest bleef zonder incidenten, maar werd wel grimmiger naarmate de avond vorderde.

De demonstranten kregen woorden als "landverraders" en "zielepoten" naar hun hoofd geslingerd en de politie moest een afscheiding vormen om zo de menigte te scheiden van de protestgroep.

AFA

Tim Vlaarbeek is lid van de AFA en initiator van de demonstratie. Volgens hem is dit het juiste moment voor een protestactie omdat Wilders eindelijk uit zijn ivoren toren is gekomen.

"Iets waar hij zich juist zo van afzet, maar eigenlijk doet hij hetzelfde als alle andere politici."

Racistische politiek

"We zijn niet alleen tegen zijn racistische politiek, maar ook tegen zijn voorgestelde economische beleid. Hij is bijvoorbeeld voorstander van de versoepeling van het ontslagrecht, maar daarmee tast je het arbeidsrecht ontzettend aan."

Tegengas

Een demonstrant van de AGU wil dat de politicus eindelijk eens wat tegengas krijgt. "Ik ben tegen zijn ideologie en eigenlijk tegen iedereen die zo denkt, maar je moet de uitwassen bestrijden."

Langs het trefpunt mochten maandagavond geen auto's rijden en er was een parkeerverbod ingesteld. De eveneens massaal uitgerukte media waren niet welkom bij de bijeenkomst zelf.

Wachtenden, omstanders en demonstranten vonden de massaal uitgerukte politie "overdreven", "onnodig" of "schandalig".

Bewoners

Ook bewoners van de straat waren niet blij met de komst van de rechtse politicus. Vanuit het raam of vanaf het balkon werd de toestand nauwlettend gadegeslagen.

"Hoeveel geld moet dat wel niet kosten om hem hier te ontvangen met al die politie", vraagt een bewoner zich hardop af.

Rond half negen voerde de politie de demonstranten weg.

Wilders houdt eerste informatiebijeenkomst