CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het referendum over zijn toekomst gewonnen.

Een meerderheid van de kiezers stemde in met een wijziging van de grondwet, waardoor Chávez zich een onbeperkt aantal keren verkiesbaar kan stellen voor het presidentschap. Dat heeft de kiescommissie zondagavond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

Chávez kreeg de steun van ruim 54 procent van de kiezers. Opiniepeilingen hadden vooraf nog aangegeven dat voor- en tegenstanders gelijk opgingen.

Opgetogen

De president reageerde opgetogen op de uitslag. ''Waarheid en waardigheid hebben gezegevierd'', zei Chávez in een toespraak vanaf het balkon van het presidentiële paleis. Zijn aanhangers reden claxonnerend door de straten van de hoofdstad Caracas.

Het was de tweede keer dat Chávez voorstelde het maximale aantal termijnen af te schaffen. Eind 2007 was het referendum uitgedraaid op een pijnlijke nederlaag voor de linkse president.

De huidige termijn van Chávez, die in 1999 aan de macht kwam, eindigt in januari 2013. Onder de oude grondwet had hij zich daarna niet herkiesbaar kunnen stellen.

Hoop

De oppositiepartijen in Venezuela hebben nog altijd hoop dat ze president Hugo Chávez eind 2012 naar huis kunnen sturen.

Omar Barboza van de oppositiegroepering Een Nieuwe Tijd suggereerde dat het mogelijk is dat Chávez de presidentsverkiezingen van 2012 verliest.

"Wij hebben de barrière van 5 miljoen kiezers doorbroken, terwijl president Chávez steun verliest'', aldus Barboza maandagmorgen vroeg op een persconferentie.

Presidentsverkiezingen

Ook de voormalige presidentskandidaat Manuel Rosales ziet nog kansen tegen Chávez. Hij riep de oppositie op zich te blijven verzetten tegen het "totalitaire project van Chávez'', zeker met het oog op de volgende presidentsverkiezingen.

Venezolanen die uit onvrede met het beleid van Chávez naar het zuiden van de Verenigde Staten zijn uitgeweken, stemden in meerderheid tegen het aanpassen van de grondwet.

Ruim 7.500 geregistreerde kiezers brachten een geldige stem uit op een universiteit in Miami. Van die kiezers stemde 97,7 procent tegen het voorstel van Chávez, terwijl 2,3 procent voor stemde, aldus de Venezolaanse krant El Universal maandag.

Chávez wint referendum