LELYSTAD - Het waterpeil in de Rijn zal naar verwachting pas dinsdag weer stijgen. Dat stelt het Informatiecentrum Binnenwateren maandag. Maandagochtend staat het peil bij Lobith nog altijd op ,17 meter boven NAP, de laagste waterstand ooit die zondag werd bereikt.

Het informatiecentrum in Lelystad verwacht dinsdag een lichte stijging van de waterstand in de Rijn door regenbuien die in Duitsland vallen. "Er zijn daar maandagochtend al enkele flinke regenbuien gevallen", aldus een woordvoerder van het centrum.

Droge bodem

"Maar het kan enige tijd duren voordat dit te merken is aan het waterpeil. Het gaat om plaatselijke buien en de grond is zo droog dat veel water direct door de bodem wordt opgenomen." Dinsdagochtend vroeg, zo luidt de voorspelling van het informatiecentrum, komt het water tot 7,20 meter boven NAP.

Woensdag verwacht het informatiecentrum dat het peil tot 7,25 meter is gestegen. "Daarna zal het peil zich weer stabiliseren", aldus de woordvoerder.

Droogte duurt voort

De droogte in met name het zuidwesten van het land blijft de komende dagen vermoedelijk voortduren. Pas in het weekeinde verwacht het KNMI neerslag van betekenis. Hoewel er voor maandag wel wat regen is voorspeld, biedt dit volgens meteoroloog G. Haijtink weinig soelaas.

De meeste neerslag valt maandag waarschijnlijk in het zuidoosten, vermoedelijk ongeveer 5 millimeter. In het zuidwesten en het midden van het land zal tussen de 1 en 4 millimeter vallen. De neerslag voor dinsdag, woensdag en donderdag zet volgens de meteoroloog ook geen zoden aan de dijk.

Volgens het KNMI neemt de kans op neerslag boven de 5 millimeter in het weekeinde toe. Deze hoeveelheid is volgens Haijtink van betekenis, gelet op de droogte in het land.