AMSTERDAM - Schiphol werkt aan de bouw van een extra taxibaan, zonder dat de Tweede Kamer hiervoor expliciet toestemming heeft gegeven. Dat heeft het Tweede-Kamerlid Van der Ham (D66) maandag gezegd. Volgens Van der Ham is de besluitvorming over de baan er in het verleden "doorgeglipt". Hij wil een vervroegde evaluatie van de Luchtvaartwet.

De directie van Schiphol zou de baan over een paar jaar in gebruik willen nemen. Het gaat om een taxibaan naar de nieuwe Polderbaan. Het aantal luchtvaartbewegingen zou via het westen van Aalsmeer fors kunnen toenemen.

De taxibaan zou in de nieuwe Luchtvaartwet terecht zijn gekomen, zonder dat Kamerleden dat in de gaten hebben gehad. Volgens Van der Ham van D66 is de bepaling in de wet over de extra baan indertijd "te warrig en te ondoorzichtig" opgeschreven.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven is aanleg van de taxibaan belangrijk omdat de veiligheid ermee wordt vergroot. Vliegtuigen hoeven elkaar vlak voor vertrek en vlak na landing op dat deel van de luchthaven niet meer te kruisen. Schiphol ontkent dat de bepaling over de taxibaan onduidelijk in plannen is verwerkt.

"Wij hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we de baan willen. We hebben dat bijvoorbeeld ook in een krant geschreven die naar omwonenden, politici en pers is gestuurd."

D66 heeft indertijd tegen de Luchtvaartwet gestemd. Van der Ham wil na het reces een Kamerdebat aanvragen over de kwestie.