AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam wil dat de minister van Justitie ingrijpt in de patstelling rond het kraakbeleid van de gemeente.

De burgemeester zal een brief schrijven aan de minister met het verzoek bij te dragen aan een oplossing in deze situatie, aldus zijn woordvoerster donderdag.

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam verbood donderdag de strafrechtelijke ontruiming van een gekraakt pand aan de Oostzaanstraat.

Grondslag

De wettelijke grondslag voor toepassing van dit dwangmiddel ontbreekt, oordeelde de rechter in navolging van eerdere uitspraken van de gerechtshoven in Amsterdam, Arnhem en Leeuwarden. Het verbod laat een civielrechtelijke ontruiming echter onverlet.

Cohen vindt de uitspraak teleurstellend en tekent spoedappel aan tegen het vonnis, zei de woordvoerster.

Dat is van belang gezien de ontstane ongewenste situatie, meent hij. Amsterdam houdt in elk geval vast aan het ontruimingsbeleid zoals de stad dat voert.

Voorstel

Maandag dienden het CDA, de ChristenUnie en oppositiepartij VVD nog een gezamenlijk voorstel voor een kraakverbod bij de Tweede Kamer in.

De partijen willen met hun initiatiefwetsvoorstel zowel kraken als leegstand tegengaan. Krakers moeten een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kunnen krijgen.

Ook moeten gemeenten langdurig leegstaande panden kunnen gebruiken. De partijen zullen hun plannen binnenkort in de Tweede Kamer verdedigen.