LYON - Hevige onweersbuien hebben zondag in het zuidoosten van Frankrijk één mensenleven geëist. Een 28-jarige man verdronk in het meer van Charavines nadat zijn boot omsloeg als gevolg van een rukwind. Dat heeft de plaatselijke brandweer gemeld. Twee andere opvarenden bleven ongedeerd.

Door het noodweer, dat grote schade heeft aangericht aan bomen en hoogspanningsleidingen, zijn volgens het staatselektriciteitsbedrijf EDF tienduizenden Fransen zonder stroom komen te zitten. Het bedrijf kon nog niet inschatten hoe lang de stroomuitval kan gaan duren.

Ook de spoorwegen ondervinden ernstige hinder van de onweersbuien, die gepaard gaan met hevige windstoten. Vanuit Grenoble en het Zwitserse Genève is nauwelijks treinverkeer mogelijk richting Parijs. Stroomstoringen en omgewaaide bomen op de rails hebben vertragingen van tussen de één en vijf uur veroorzaakt.

In het hele zuidoosten van Frankrijk zijn diverse wegen geblokkeerd door omgewaaide bomen. Vijftig mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd van campings in Saint-Genix en Saint-Jean-de-Chevelu in de Savoie.

Waarschuwing

De Franse meteorologische dienst heeft een waarschuwing afgekondigd voor het zuiden en oosten van het land, dat tot twee dagen geleden nog zuchtte onder een verzengende hittegolf.

De weerkundigen riepen automobilisten op waakzaam te zijn, omdat de wind snelheden tot 120 kilometer per uur kan bereiken. Het noodweer kan nog tot maandag voortduren.